Töltés...

A tenyészetben jelenleg 6 fajta nyuszit találnak meg a vásárlók :

  1. Klein rex 

  2. Oroszlánfejű 

  3. Szatén törpe

  4. Színes törpe 

  5. Törpe kosorrú, normál és szatén szőrváltozatban

  6. Mini kosorrú ,normál és szatén szőrváltozatban.

 

 Klein Rex

 

        A Klein Rex nyusziknak rengeteg színváltozata van , ami által mindig egy különleges nyuszihoz juthat hozzá a gazdi. Nálam leggyakrabban előforduló színek : Tricolor, Királyi kabátos, Japántarka. 

A második maga a szőrzet.

      Aki nem ismeri a rex nyuszikat , annak éreznie kell ! A bársonyos puhaság felejthetetlen és rögtön döntő lehet a fajta kiválasztásában. Ezt a puhaságot a rövid nagyon sűrű szőrszálak okozzák amik függőlegesen állnak. 

Továbbá : 

    A Klein rex nyuszikat enyhén zömök test jellemzi, a nyak alig látható, a fej enyhén hosszú , homlok és pofa résznél széles ami erős kinézetet kelt. A fülek mereven felfelé állnak 8-9 cm hosszúak. Kifejletkori testtömegük 2-2,5 kg között mozog. 

Részemről a Klein rex nyulak a szőrzetük és testfelépítésűk által jogosan illeti a "király" jelző , igazán elegáns nyulaknak számítanak a nyulak között. És ez még nem minden!  Ehhez a küllemhez igazán nagy szív társul. Személy szerint a legbarátságosabb , emberkedvelő nyulaknak tartom a Klein rext . Imádják az ember társaságát , ajánlani tudom nyugodt természete miatt kezdő nyúltartóknak és gyermekek mellé első kedvencnek.  

 

Oroszlánfejű törpe :

Nevüket jellegzetes sörényükről kapta, tenyészetemben a duplagénes változat található meg melynek nem csak a feji részén hosszú a szűre, hanem oldalt és fari részen is. Szőrűk pont olyan hosszúságú, ami nem igényel minden nap ápolást. Hetente egyszer egy gyors fésülés, vedléskor a vedlés ideje alatti mindennapos fésülést meghálálja nyuszink.

Az oroszlánfejű törpe nyuszik rövid álló fülei néha elvesznek a sörényben amik megegyező hosszúságúak a színes törpéknél.  Kifejletkori testtömegük 1-1,5 kg körül alakul. Természetre : élénk , érdeklő ,  nyuszik  melyek külső kinézettükkel bohókásnak tűnnek.

 

 

Színes törpe :

A legkisebb termetű törpenyulak, melyek jelentősen eltérnek alkatban az egyéb nyúlfajtáktól. A test rövid, kompakt, a vállak szélesek, végig egyforma szélességű. A mellső lábak rövidek, egyenesek.

A fül álló, jól szőrözött, hegye lekerekített.  5 cm körüli  A fej a testhez viszonyítva nagy (1/3 arányú), kerek, széles, jó kifejezésű. A nyak rövid, nem látható.

A szőrzet puha, normál hosszúságú, sűrű, ún. "rollback" (a szőrzet ellenirányú simításkor hamar visszatér eredeti állásába)

Kifejletkori testtömegük  1-1,3 kg körül alakul.

Természetre :  Élénk, érdeklődő természetű. Ellenálló képessége gyengébb a nagyobb társaiktól, kinti tartásnál megfázásra és szembetegségekre hajlamos.

 

Szatén törpe :

Küllemük a színes törpe nyuszikkal egyezik egy fontos eltéréssel, ami a bundájukban rejlik és innen is kapta a fajta a nevét. A szőrűk vékonyabb az átlagos nyusziknál és ez által selymesen fénylik világosban. Tapintásra puhább  a normál szőrű társaiknál. A szőrzet mutáció révén alakult ki egy nemesítőnél 1932 .ben majd rá több mint 40 évre 1973 - ban ismert el új fajtaként Németországban.

Természetre visszahúzódó ,szelíd nyuszik .

A fajta kialakulása nemesítések révén még folyamatban van ezért testtömegben és fülhosszban eltérések lehetnek a színes törpékhez képest.

 

 

Törpe kosorrú:

Tömör, erős testfelépítés. Rövid, széles, jól izmot  test.   A fej kerek, széles, erős. A profil erősen kerek (kosorr), jó szélességgel a két szem között. A szemek nagyok, fényesek, kerekek. A korona kifejezett. (Korona: a fejtetőn keresztül húzódó, kiemelkedő rész. Formája határozza meg a fülek tűzését, a fül alapi része.) A fülek szélesek, lekerekített végűek, jól szőrözöttek, nem hosszú lógó fülek. A pofák mellett lógnak, kagylójuk befelé néz (nem látható a fül belseje, semmilyen szögből). A fülek a szemek vonalában erednek a korona folytatásaként, patkó formában fogják körül a fejet.

Kifejlet testtömeg : 2-2,5 kg

Erős immunrendszerrel rendelkezik mentes minden fertőzéstől, kinti tartásra alkalmas. Érdeklődő, nyugodt természetű. Szinte megállíthatatlanok, ha valami felkeltette kíváncsiságukat, igazi felfedező jellemek.

Tenyészetben normál és szatén szőrváltozati vannak.

 

Mini kosorrú :

Küllemre hasonlóak a törpe kosorrú társaikhoz. A kerekebb fej , vaskosabb rövid lábak jellemzik. A tenyészetben ezek a tulajdonságaik még kialakulóban vannak nem mindegyik egyednél tapasztalhatóak.

Kifejletkori testtömegük : 1-1,6 kg

Természetre aktív élénk , érdeklődő nyuszik.  

Tenyészetben normál és szatén szőrváltozati vannak.