Töltés...

A Buktanyuszi tenyészet ,nevét az elsőnek a tenyészetbe kerül nyusziról ,( holland törpe bak ) Buktáról kapta .

Ő nem egy szokványos nyuszi. Rossz állapotban került egykori gazdájához egy menhelyről, aki ápolgatta, felhizlalta. Egy idő után sajnálatos módon neki is meg kellett válnia tőle és felajánlotta nekem, aminek persze nagyon örültem.

Igyekeztem Bukta mellé egy párt találni majd a törpe nyuszik teljesen elbűvöltek  és új fajtákkal gy

arapodott a tenyészetem.

 

Nyúlfajták amivel foglalkozunk:

 
  • Színes (holland) törpe
  • Szatén törpe
  • Klein rex
  • Oroszlánfejű
  • Törpe és mini kosorrú 
    • szatén és
    • normál szőrváltozatokban

 

 A tenyészet hobbi nyuszikkal kezdett foglalkozni , majd 2014. Októberében csatlakoztunk a Magyar Nyúltenyésztők fajtaklubjához. 

Jelenleg Klein Rex és Szatén törpe nyuszikhoz tudunk kiadni hivatalos származási lapot. A kosorrú és színes törpe állomány egyfajta változásokon megy majd keresztül hogy a standard előírásoknak színt úgy megfeleljen mint a fenti 2 fajta. 

Célom , hogy a tenyészetben született nyuszik egy részével részt vegyek az egyesület által szervezett kiállításokon valamint a tenyészetből kikerült nyuszik  egészségesek ,kiegyensúlyozottak  legyenek .

Kiemelten fontosnak tartom a bel-rokontenyésztés elkerülését  .  A nyulaknál ameddig tudom visszavezetem a származását (dédszülőkig ) származási lap alapján. Így egy  genetikailag egészséges állomány kerül ki a Buktanyuszi tenyészetből. 

A nyuszik kint vannak tartva egy fedett szín alatt ami esőtől ,széltől ,napfénytől és huzattól védve van .

Miért is jó ez ?

A nyuszik egészségesek és ellenállóak lesznek , nem kell szagolniuk az ammóniát jól szellőzik valamint  természetes szaporodási ciklusokat megtartják amit a nappali órák hossza befolyásol.

A tőlünk vásárlók, évszaktól függetlenül a nyuszikat egyaránt vihetik kinti és benti tartásra.

A kis nyuszik kézhez szoktatva kerülnek a gazdikhoz és  igyekszem már oltva eladni az új gazdiknak, így csak következő évben kell el gondoskodniuk a vakcinázásról.

A nyuszikkal vállalunk fotózásokat ,előadásokon és táborokon való részvételt. Ilyenkor a nyuszikat természetesen kézbe vehetik a gyerekek. Megismerkedünk a nyuszik fajtáival , mivel jár egy nyuszi tartása, hogyan kell gondozni stb....

Kérem érdeklődjön elérhetőségeinken.

 

Szívesen segítek a nyuszikkal kapcsolatos kérdésekben, attól függetlenül hol volt vásárolva a nyuszi, a kisállat kereskedésekben vásárolt nyuszik után gyakran elég gyér információt kapunk a nyuszik tartásával kapcsolatban. Ha bármi kérdés felmerül benned  keressél bizalommal.

 

 

 

 

Bencsik Nikolett