Töltés...

Cikkek

Miért éppen törpenyúl ? Felelős nyúltartásért !2016-01-24 14:48:02

 

Miért éppen törpenyúl ?

Felelős nyúltartásért !

 

 A házban tartható állatok közül , legtökéletesebb a törpenyúl . Nem kell őket sétáltatni, szobatiszták , puhák , akár 10 évig is élhetnek és nem utolsó sorban a szeretetre méltó külsejükkel rögtön meghódítják az ember szívét.

Mielőtt hazavinnénk egy nyuszit a következőket gondoljuk végig:

-          Nem-e vagyunk allergiások a nyúlszőrre.

-          Tudunk-e együtt élni egy nyuszival minden nap gondoskodni róla , elutazás esetén biztosítani számára a napi 1X ellenőrzést.

-          Rendszeresen tisztán kell tartani naponta megetetni és foglalkozni kell vele.

-          A nyuszik akár 10 évig is élhetnek .

-          Megfelelő nagyságú ketrecet biztosítani számára .

-          Anyagilag fel vagyunk e készülve egy váratlan betegségre , műtétre.  

-          Évente 1x állatorvoshoz elvinni, oltatni a nyuszit.

-          Hetente érdemes ellenőrizni a fogait , füleit , szőrzetét átnézni a hosszú szőrű nyuszik bundáját rendszeresen ápolni kell.

-          2-3 havonta a körmeit vágni.

-          Évente 2X vedlik a nyuszink a rövid szőrű fajta nyuszik is tudnak tetemes mennyiségű szőrt hullajtani, amit célszerű figyelembe venni , de fésülgetéssel gyorsan át tudunk esni a vedlésen .

-          A nyuszi megfogását gyakorolni kell, a szakszerűtlen felemelést az állat karmolással , reagálja le ami kisebb balesetet eredményezhet ezért gyerekeknek csak 8 éves kor után ajánlott az önálló  gondozása.

-          Nyuszi szokások ,ami számunkra kellemetlen :  rágás ; vezetékek , szőnyegek , bútorok , tapéta … , állandó kaparás . Ezek a tulajdonságok nem minden nyuszinál jelentkeznek de általában nem a nemi hormonok váltják ki ami egy ivartalanítással megoldható.

 

A fenti szempontokat figyelembe véve , gondoljuk át , hogy mindezt tudjuk e biztosítani leendő kedvencünk számára . Ezek nem ördöngös feladatok , és tapasztalatom szerint nem a nyuszival szokott gond lenni hanem a gazdival hogy elkényezteti a nyusziját és egyszer csak a fejére nő.

Ha eldöntöttük hogy akár 10 éven keresztül tudunk gondoskodni egy nyusziról a gazdi próbálja olyan helyről beszerezni kedvencét ahol szakszerű felvilágosítást adnak a gondozásáról a későbbiekben felmerülő problémák esetén keresheti a tenyésztőt .

Mindenképpen 6 hétnél idősebb nyuszit vásároljunk meg aki élénken viselkedik , egészséges a szőrzete.

 

A nyuszi fogadására készüljünk fel ! A nyusziért nem illik üres kézzel menni , egy kartondoboz tökéletesen megfelel egy kis szénával bélelve a nyuszi elviteléhez. Otthon egy berendezett ketrec (minimum : egy etető , itató tállal, ezek  feltöltve ) várja a nyuszit . Alomanyagnak forgácsot vagy fa pelletet szerzünk be , legyen otthon elegendő széna és nyúltáp . Olvassunk utána fórumokon , könyvekben a nyúl helyes gondozásáról tartásáról és járjunk utána a bennünk felmerülő kérdéseknek. Nem ciki kérdezni ! Aki kérdez már jól jel.

Érdemes még itt megjegyeznem, hogy a nyuszik szociális állatok , ahhoz hogy nyuszid jól érezze magát fajtársra van szüksége.( tovább olvashatsz erről az „Egy nyuszi nem nyuszi ?!” c . írásomban)

 

A leendő gazdiknak szeretném felajánlani attól függetlenül hol vásárolják meg leendő kedvencüket, hogy kérdéseikkel bizalommal kereshetnek az alábbi elérhetőségeken.

 

  

 

Köszönettel :  

            Bencsik Nikolett

 

 

          

Egy nyuszi nem nyuszi ?!2016-01-27 06:47:47

Egy nyuszi nem nyuszi ?!

 

… mondta egyik vásárlom mikor egy alomból két nyuszit vásárolt meg.

A nyulak szociális állatok, egymást tisztogatják, egymáshoz bújnak és rangsort állítanak fel egymás között.

Sokan vélekednek úgy hogy a nyuszinak nem kell társ hát ott vagyok én magam annak. Ez sajnos nem igaz ,még akkor sem ha tényleg rendszeresen sok időt foglalkozol a nyusziddal. Ahhoz hogy nyuszid jól érezze magát fajtársa van szüksége. 

Hogy fér egymással össze több nyúl?

Elsőként is egy megfelelő nagyságú ketrecre van szükség. Ajánlom a 100 cm hosszú ketreceket és még jobb, ha a ketrec emeletes.

Melyik nyuszi melyikhez illik ?

Legjobb megoldás ha egy ivartalanított bak nyuszi mellé egy ivaros nőstényt teszünk.

Második legjobb megoldás: egy alomból két nőstényt választunk ki  .

További megoldások lehetnek két ivartalanított bak nyúl , vagy ha három nyuszit szeretnénk akkor 2 nőstény es egy ivartalanított bak nyuszi a legjobb megoldás aki rendet tart a nőstények között.  

A nőstények között is szokott lenni egy kis rangsorbeli verekedés, de nem veszélyes. Habár néha annak látszik mikor hallanak a szőrcsomók.

Ha már van egy idősebb nyuszik akkor gondosan, előre tervezve kell kiválasztani a társat neki.

Legyen szó egy már ivarérett nőstény nyusziról. A legjobb megoldás,  ha egy bak nyuszit veszünk hozzá és amint lehet, ivartalanítjuk. 4 hónapos koruk körül a törpenyulak ivaréretté válnák, és egy váratlan vemhesség bajjal jár egy arra nem felkészült gazdi számára. 

A másik megoldás: egy másik nőstény nyuszi a már meglévő idősebb nőstény nyulunk mellé. Ez nem túl szerencsés döntés mert az idősebb nyuszi már „otthon van „ védi a környezetét az idegen  nyúl elől. Ha rögtön összetesszük, a két nyulat kemény harcokra számíthatunk. Érdemes beszerezni egy másik ketrecet és szoktatás idejére egymás mellé helyezni.

Ha egy idősebb bak nyuszi mellé szeretnénk nőstény nyulat a legjobb megoldás a másik nyuszi fogadása előtt ivartalanítani a bakot. A kis nyuszikat 6 hetesen lehet leghamarabb elválasztani, ha 3-4 hetesen kiválasztja, az ember van idő a bak nyuszit ivartalanítanunk.

Ha másik bak nyuszit szeretnénk akkor mindkét nyuszinknak ivartalanítva kell, hogy legyenek.

 

Többletköltésséggel és munkával jár e több nyuszi tartása ?

Ttöbb nyuszit tartunk akár egy vagy két ketrecben több időt kell szánunk  az etetésükre és helyének tisztántartására. Táp és az orvosi ellátás is több anyagi forrást emészt fel , de nem annyival hogy úgy döntsünk, inkább egy nyuszit szeretnénk tartani. Két nyúl nagyobb örömöt tud adni a gazdinak és még kedvencünk is jobban érzik magukat saját fajtársuk mellett.

 

 

Bárhogy döntünk, türelemmel legyünk és szánjunk elég időt összeszoktatásukhoz. Ne érezünk csalódást, hogy rövid időn belül nem szoknak össze a nyulak. Időre van szükségük, míg felfedezik környezetüket és kialakítják egymás között a rangsort. Ez egy frissen ivartalanított nyuszinál akár hosszabb ideig is eltarthat, mert saját maga is változásokon megy keresztül, míg a hormonok kiürülnek. Ha már a nyuszikat összeraktunk, akkor estére ne válaszuk szét őket, mert másnap a rangsorért vívott harcok újból kezdődnek.

 

Tapasztalatok!

Várom a gazdik tapasztalatait akiknek kettő vagy több nyuszit tartanak hobby célból.

  • Hogy döntöttek , egyszerre vették meg a nyuszikat vagy később döntöttek úgy hogy még egy nyuszit szeretnének a már meglévő kedvencük mellé.
  • tapasztalatokat várok, hogy szoktatták össze a nyuszit.
  • és kérem írjátok le milyen változásokat látok a nyuszitok viselkedésében.
  •  

Leveleket várom privát üzenetben a facebookon vagy a buktanyuszi@gmail.com címre.