Töltés...

 Ami ellen oltjuk a nyulakat  :

 

Myxomatosis

A myxomatosis a nyulak járványos betegsége, ami 1952-ben jelent meg Európában. A Myxomatosisvírus csak a nyulak között terjed. A kórokozó természetes rezervoárjai maguk a vadnyulak. Emellett istállókban, eszközökön több hónapon keresztül életben marad.

Myxomatózisra jellemző tünet a bőr alatti szövet ödémája, ezeket nevezzük Myxomának. A betegség lezajlása atipikus formában is előfordulhat.

vérszívó rovarok, kiváltképpen a szúnyogok és bolhák a vírus köztigazdái. Kontaktfertőzés a beteg és az egészséges nyulak között vagy a vírussal szennyezett zöldeleség, legyek, eszközök lehetnek az átoltás hátterében.

arra törekedni kell, hogy a fertőzöttebb területeken minél előbb, 4-6 hetesen oltást kapjanak a kisnyulak. Egy 4 hétre történő ismétlés még inkább növeli a védelem hatásosságát, ezt már csak abban az esetben kell megkapnia az állatnak, ha egy újabb fertőzési hullám törne ki a területen. A tenyésznyulaknál éppen ezért 4-6 havonkénti ismétlést ajánlanak. A kevésbé fertőzött területeken elegendő 6-10 hetesen az első oltást, majd ezt követően 9 havonta egy ismétlőoltást kapnia.

 

RHD (= Rabbit Hemorrhagic Disease/ Nyulak vérzéses betegsége)

Az RHD szintén vírus okozta megbetegedés. A beteg állatok az ürülékkel együtt szórják szét a környezetben a kórokozót, ahol akár 7 hónapon keresztül is életben maradnak. Az RHD-ra tipikus tünet a hirtelen elhullás (perakut forma) bármiféle betegségre utaló jel nélkül, azonban legtöbbször az akut formája fordul elő. Ilyen esetben az első betegségre utaló jelek után 2-3 nappal következik be a halál.

Az oltatlan felnőtt egyedek szinte mindegyike elpusztul megbetegedés esetén. A 4-6 hetes fiatal állatok csak ritkán pusztulnak el. Ezek az állatok lesznek a kórokozóval való érintkezés után a vírusürítő.

A kórokozó terjedése egyrészt beteg vagy fertőzött állattal történő közvetlen érintkezés útján terjed, másrészt ürülék, vizelet, nyál, orr-, szemváladék is tartalmazza a vírust. Előfordulhat fedeztetés alkalmával, állatvásáron illetve kiállításon a fertőződés. Indirekt fertőződés vírussal szennyezett takarmánnyal, öltözékkel, eszközökkel következhet be. Nagyrészt az emésztőtraktuson keresztül jut be a kórokozó a szervezetbe, de cseppfertőzéssel szintén (légutakon keresztül) szintén megvalósulhat.

Az általános higiénia szabályok mellett a védőoltás jelenti a legfontosabb és legbiztosabb megelőző intézkedést. Az időbeni és rendszeresen vezetett oltások megfelelő biztonságot nyújtanak az RHD-val szemben. Az inaktivált oltóanyaggal mind a törpenyulak, mind a vemhes nyulak olthatók.

A fertőzésveszélyes területeken a fiatal állat oltása független az anyanyúl tejének ellenanyag tartalmától, ezért a nyulakat 4-6 héttől már olthatjuk. Egy ismétlés 3-4 hét múlva szintén ajánlott. A kevésbé fertőzött területeken elegendő a kisnyulakat 8-12 hetesen beoltani. Az immunizálást évente meg kell ismételni. A preventív (megelőző) kezelésben az egész állománynak részesülnie kell.

Forrás: www.allatdoki.hu