Töltés...

Cikkek

Egy nyuszi nem nyuszi ?!2016-01-27 06:47:47

Egy nyuszi nem nyuszi ?!

 

… mondta egyik vásárlom mikor egy alomból két nyuszit vásárolt meg.

A nyulak szociális állatok, egymást tisztogatják, egymáshoz bújnak és rangsort állítanak fel egymás között.

Sokan vélekednek úgy hogy a nyuszinak nem kell társ hát ott vagyok én magam annak. Ez sajnos nem igaz ,még akkor sem ha tényleg rendszeresen sok időt foglalkozol a nyusziddal. Ahhoz hogy nyuszid jól érezze magát fajtársa van szüksége. 

Hogy fér egymással össze több nyúl?

Elsőként is egy megfelelő nagyságú ketrecre van szükség. Ajánlom a 100 cm hosszú ketreceket és még jobb, ha a ketrec emeletes.

Melyik nyuszi melyikhez illik ?

Legjobb megoldás ha egy ivartalanított bak nyuszi mellé egy ivaros nőstényt teszünk.

Második legjobb megoldás: egy alomból két nőstényt választunk ki  .

További megoldások lehetnek két ivartalanított bak nyúl , vagy ha három nyuszit szeretnénk akkor 2 nőstény es egy ivartalanított bak nyuszi a legjobb megoldás aki rendet tart a nőstények között.  

A nőstények között is szokott lenni egy kis rangsorbeli verekedés, de nem veszélyes. Habár néha annak látszik mikor hallanak a szőrcsomók.

Ha már van egy idősebb nyuszik akkor gondosan, előre tervezve kell kiválasztani a társat neki.

Legyen szó egy már ivarérett nőstény nyusziról. A legjobb megoldás,  ha egy bak nyuszit veszünk hozzá és amint lehet, ivartalanítjuk. 4 hónapos koruk körül a törpenyulak ivaréretté válnák, és egy váratlan vemhesség bajjal jár egy arra nem felkészült gazdi számára. 

A másik megoldás: egy másik nőstény nyuszi a már meglévő idősebb nőstény nyulunk mellé. Ez nem túl szerencsés döntés mert az idősebb nyuszi már „otthon van „ védi a környezetét az idegen  nyúl elől. Ha rögtön összetesszük, a két nyulat kemény harcokra számíthatunk. Érdemes beszerezni egy másik ketrecet és szoktatás idejére egymás mellé helyezni.

Ha egy idősebb bak nyuszi mellé szeretnénk nőstény nyulat a legjobb megoldás a másik nyuszi fogadása előtt ivartalanítani a bakot. A kis nyuszikat 6 hetesen lehet leghamarabb elválasztani, ha 3-4 hetesen kiválasztja, az ember van idő a bak nyuszit ivartalanítanunk.

Ha másik bak nyuszit szeretnénk akkor mindkét nyuszinknak ivartalanítva kell, hogy legyenek.

 

Többletköltésséggel és munkával jár e több nyuszi tartása ?

Ttöbb nyuszit tartunk akár egy vagy két ketrecben több időt kell szánunk  az etetésükre és helyének tisztántartására. Táp és az orvosi ellátás is több anyagi forrást emészt fel , de nem annyival hogy úgy döntsünk, inkább egy nyuszit szeretnénk tartani. Két nyúl nagyobb örömöt tud adni a gazdinak és még kedvencünk is jobban érzik magukat saját fajtársuk mellett.

 

 

Bárhogy döntünk, türelemmel legyünk és szánjunk elég időt összeszoktatásukhoz. Ne érezünk csalódást, hogy rövid időn belül nem szoknak össze a nyulak. Időre van szükségük, míg felfedezik környezetüket és kialakítják egymás között a rangsort. Ez egy frissen ivartalanított nyuszinál akár hosszabb ideig is eltarthat, mert saját maga is változásokon megy keresztül, míg a hormonok kiürülnek. Ha már a nyuszikat összeraktunk, akkor estére ne válaszuk szét őket, mert másnap a rangsorért vívott harcok újból kezdődnek.

 

Tapasztalatok!

Várom a gazdik tapasztalatait akiknek kettő vagy több nyuszit tartanak hobby célból.

  • Hogy döntöttek , egyszerre vették meg a nyuszikat vagy később döntöttek úgy hogy még egy nyuszit szeretnének a már meglévő kedvencük mellé.
  • tapasztalatokat várok, hogy szoktatták össze a nyuszit.
  • és kérem írjátok le milyen változásokat látok a nyuszitok viselkedésében.
  •  

Leveleket várom privát üzenetben a facebookon vagy a buktanyuszi@gmail.com címre.