Töltés...

Cikkek

Miért éppen törpenyúl ? Felelős nyúltartásért !2016-01-24 14:48:02

 

Miért éppen törpenyúl ?

Felelős nyúltartásért !

 

 A házban tartható állatok közül , legtökéletesebb a törpenyúl . Nem kell őket sétáltatni, szobatiszták , puhák , akár 10 évig is élhetnek és nem utolsó sorban a szeretetre méltó külsejükkel rögtön meghódítják az ember szívét.

Mielőtt hazavinnénk egy nyuszit a következőket gondoljuk végig:

-          Nem-e vagyunk allergiások a nyúlszőrre.

-          Tudunk-e együtt élni egy nyuszival minden nap gondoskodni róla , elutazás esetén biztosítani számára a napi 1X ellenőrzést.

-          Rendszeresen tisztán kell tartani naponta megetetni és foglalkozni kell vele.

-          A nyuszik akár 10 évig is élhetnek .

-          Megfelelő nagyságú ketrecet biztosítani számára .

-          Anyagilag fel vagyunk e készülve egy váratlan betegségre , műtétre.  

-          Évente 1x állatorvoshoz elvinni, oltatni a nyuszit.

-          Hetente érdemes ellenőrizni a fogait , füleit , szőrzetét átnézni a hosszú szőrű nyuszik bundáját rendszeresen ápolni kell.

-          2-3 havonta a körmeit vágni.

-          Évente 2X vedlik a nyuszink a rövid szőrű fajta nyuszik is tudnak tetemes mennyiségű szőrt hullajtani, amit célszerű figyelembe venni , de fésülgetéssel gyorsan át tudunk esni a vedlésen .

-          A nyuszi megfogását gyakorolni kell, a szakszerűtlen felemelést az állat karmolással , reagálja le ami kisebb balesetet eredményezhet ezért gyerekeknek csak 8 éves kor után ajánlott az önálló  gondozása.

-          Nyuszi szokások ,ami számunkra kellemetlen :  rágás ; vezetékek , szőnyegek , bútorok , tapéta … , állandó kaparás . Ezek a tulajdonságok nem minden nyuszinál jelentkeznek de általában nem a nemi hormonok váltják ki ami egy ivartalanítással megoldható.

 

A fenti szempontokat figyelembe véve , gondoljuk át , hogy mindezt tudjuk e biztosítani leendő kedvencünk számára . Ezek nem ördöngös feladatok , és tapasztalatom szerint nem a nyuszival szokott gond lenni hanem a gazdival hogy elkényezteti a nyusziját és egyszer csak a fejére nő.

Ha eldöntöttük hogy akár 10 éven keresztül tudunk gondoskodni egy nyusziról a gazdi próbálja olyan helyről beszerezni kedvencét ahol szakszerű felvilágosítást adnak a gondozásáról a későbbiekben felmerülő problémák esetén keresheti a tenyésztőt .

Mindenképpen 6 hétnél idősebb nyuszit vásároljunk meg aki élénken viselkedik , egészséges a szőrzete.

 

A nyuszi fogadására készüljünk fel ! A nyusziért nem illik üres kézzel menni , egy kartondoboz tökéletesen megfelel egy kis szénával bélelve a nyuszi elviteléhez. Otthon egy berendezett ketrec (minimum : egy etető , itató tállal, ezek  feltöltve ) várja a nyuszit . Alomanyagnak forgácsot vagy fa pelletet szerzünk be , legyen otthon elegendő széna és nyúltáp . Olvassunk utána fórumokon , könyvekben a nyúl helyes gondozásáról tartásáról és járjunk utána a bennünk felmerülő kérdéseknek. Nem ciki kérdezni ! Aki kérdez már jól jel.

Érdemes még itt megjegyeznem, hogy a nyuszik szociális állatok , ahhoz hogy nyuszid jól érezze magát fajtársra van szüksége.( tovább olvashatsz erről az „Egy nyuszi nem nyuszi ?!” c . írásomban)

 

A leendő gazdiknak szeretném felajánlani attól függetlenül hol vásárolják meg leendő kedvencüket, hogy kérdéseikkel bizalommal kereshetnek az alábbi elérhetőségeken.

 

  

 

Köszönettel :  

            Bencsik Nikolett